2012. április 8., vasárnap



Mi a gyepszőnyeg, és hogyan készül?

A gyepszőnyeg élő, üde-zöld, tömött, és erős gyökerű pázsit . A gyepszőnyegtermesztő telepen 14-18 hónapig gondozzák a gyepet a legjobb körülmények között. A nevelési folyamat célja az, hogy amellett, hogy látványra széppé, és dússá fejlődik, a gyökérzet is elég erős, és ellenálló legyen a gépesített felvágást, összetekerést követő szállítás, és leterítés károsodás nélküli elviseléséhez is.
A „fűiskolában” megtermelt gyepszőnyeget a földlabdás cserjékhez, vagy fákhoz lehet hasonlítani, ahol a faiskolai nevelés során elég erős földlabdát képeznek ahhoz, hogy a növény az új helyén, egy családi ház kertjében is garantáltan megeredjen. A földlabdás növények használata már széles körben elterjedt, és senkinek nem jut eszébe, hogy nagy kockázatot vállalva magról telepítsen bokrot, vagy fát a kertjébe. Hasonlóan sok előnyös tulajdonságának köszönhetően a gyepszőnyeg is egyre népszerűbbé válik.
Ugyanúgy, mint a földlabdás növényeknél, az élő gyepnél is ügyelni kell arra, hogy a felvágást követően minél előbb a végleges helyére kerüljön, ahol rövid idő elteltével teljesen használatba vehető.



Mi a lényegi különbség a gyepszőnyegezés, és a fűmagvetés között?

A leglátványosabb előnye a gyepszőnyegezésnek a lenyűgöző gyorsaság, de a legfontosabb biztosan a minőség! Gyepszőnyeg vásárlásánál a minőség azonnal látható, ezért a sokéves tapasztalattal rendelkező, profi gyepszőnyegtermesztő kizárólag a legkorszerűbb, legkiválóbb fajtákkal dolgozik, és kifinomult technológiával neveli, ápolja a pázsitot.
Ha otthoni vetésre fűmagot vásárolunk, tulajdonképpen zsákbamacskát veszünk, hiszen a végleges eredmény csak a pázsit kialakulását követően látható. Ez a nehéz időszak még szakértő ápolás, és optimális környezeti feltételek mellett is legalább 10-12 hónapot vesz igénybe.


Jó befektetés-e a gyepszőnyeg?

Természetesen! A gyepszőnyegezés az egyetlen megoldás arra, hogy a poros udvarból néhány óra alatt üde, zöld pázsitot varázsoljunk, ami amellett, hogy kertünk legjobban használható része, még jelentősen növeli ingatlanunk értékét is.


Melyek a fűmagvetés kockázatai?

Azon túl, hogy csak sokára szembesülhetünk azzal, hogy milyen minőségű fűmagkeveréket sikerült beszereznünk, a hosszú fejlődési időszak egy sor kockázatot is magában hordoz.
Leggyakrabban az erős gyomosodás miatt kell később megismételni a vetést.
Gyakori oka az újrafüvesítésnek a kiszáradás is, de előfordul az is, hogy éppen a túlzott öntözés teszi tönkre a munkánkat (pl. a túl sok öntözővíz, vagy akár esővíz egy helyre összemossa a fűmagot).
Sokszor előfordul az is, hogy egy erősebb szél, vagy madárkár miatt a kiszórt fűmag eltűnik a területről.

A fenti okok miatt az esetek jelentős részében végül a vetőmaggal történő füvesítés a kényszerű újravetések, gyomirtás, pótlás, öntözés és felülvetések miatt közel annyibba, vagy néha többe kerül, mint a gyors gyepszőnyegezés, és a hosszú idő alatt ráadásul a készülő felület mindvégig használhatatlan marad.


Milyen egyéb előnyei vannak a gyepszőnyegnek?

A látványos gyorsasággal elkészülő pázsit ideális környezetet nyújt a játékhoz, sporthoz, vagy akár a grillezéshez is.
A szilárd burkolatokkal szemben – melyek porosítanak, és visszasugározzák az elraktározott hőt – a zöld gyep leköti a port, a nyári kánikulában hűti, oxigénben dúsítja a levegőt, tompítja a zajokat, természetessé, élhetőbbé teszi a környezetünket.



És még egy gyakorlati előny!

A pázsit egyik legnagyobb ellensége a vakond. Hatékony, és takarékos védekezést jelent ellene a vakondháló, de a vakondhálót vetőmagos füvesítés előtt letenni, majd a talajt úgy egyengetni, gereblyézni, hogy a szerszámok minduntalan beleakadnak a hálóba igen nehezen kivitelezhető feladat.


Házi Sándor ügyvezető igazgató

W.R. Augsberger Gyepszőnyeg Kft. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.